Slik vedlikeholder du terrassen din

Hvor ofte bør du olje terrassen? Og må vedlikeholdsfrie terrassebord gjøres noe med? Her får du anbefalingene for vedlikehold fra 14 leverandører.

Av Atero

Lina-Mari Walderhaug

Atero

11. mars 2021
Av Atero

Lina-Mari Walderhaug

Atero

11. mars 2021
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210311115558704.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210311115558798.jpg?maxwidth=2000
vedlikeholdterrasse1200x628.jpg vedlikeholdterrasse1200x628.jpg
0

Vær, vind og bruk påvirker terrassene våre, uansett om de er av trykkimpregnerte terrassebord eller vedlikeholdsfrie terrassebord av kompositt. Førstnevnte trenger stort sett overflatebehandling med olje og beis, mens vedlikeholdsfrie er nettopp det - vedlikeholdsfrie, og trenger kun lett rengjøring. 


Likevel kan de vedlikeholdsfrie, over tid, blekne på grunn av sollys. Da kan det være aktuelt å overflatebehandle med egnet olje eller beis, for å beholde den opprinnelige fargen.


Her ser du hvordan du skal rengjøre ulike typer terrasse:

Men hvordan skal man vedlikeholde de ulike terrassebordene? Og hvor ofte? 

Nedenfor følger en oversikt over de største leverandørene av terrassebord og hvordan de anbefaler at terrassebord blir vedlikeholdt.

Vedlikehold av Møre Royal terrassebord

Etterbehandles med Møre Royal Terrasseolje Eksklusiv for å bevare egenskaper i treet. Fargen påvirkes av vær og vind over tid, så kosmetisk etterbehandling med egnet olje vurderes  subjektivt.  

Hyppighet: Hvert 6. - 7. år.

Vedlikeholdsfrie terrassebord

DuxxBak er vedlikeholdsfrie terrassebord som kun trenger vask med vann og kost. Du kan også benytte høytrykksspyler for å få bort alt.

Les med om fordelene med DuxxBak eller bestill hos oss idag.  

Boardwalk Rillet terrassebord er vedlikeholdsfrie og trenger kun vask med vann og kost. Også her kan høytrykksspyler benyttes. 

Les mer om legging av vedlikeholdsfri terrasse her.

Vedlikehold av Kebony

Kan overflatebehandles med olje eller beis om man ønsker å beholde den opprinnelige fargen. Kan også beises eller males om man ønsker annen farge. 

Hyppighet: Kosmetisk etter ønske.

Royal (Moelven) må etterbehandles

Etterbehandles med Royal vedlikeholdsolje regelmessig. NB! Royal skal ikke oljes umiddelbart etter montering.
Hyppighet: Hvert 1. - 3. år 

Sibirsk lerk (Moelven) skal ikke oljes

Skal helst ikke oljes eller beises pga. fett- og harpiksinnhold, som beskytter treslaget. Overflatemidlene vil ikke penetrere lerken, men blir liggende som en tynn hinne på toppen. Ønsker man å olje likevel, så anbefales enten oljen TEXTROL (Owatrol) eller terrassebeis fra OSMO.

Vedlikeholdsfrie Termotre (Moelven)

Tilnærmet vedlikeholdsfritt. Termotrefuru har gjennomgått varmebehandlingsprosess, som gjør at den kun trenger lett spyling.

Vedlikehold av CU-impregnert (Bergene Holm)

CU-impregnerte terrassebord blir nøytrale i fargen over tid og kan av kosmetiske grunner behandles med terrassebeis eller olje. Jevnlig vedlikehold reduserer oppsprekking og flising av overflaten. NB! Ikke vent for lenge med behandling etter montering. Så lenge fuktigheten er under 18 % kan du overflatebehandle.
Hyppighet: Jevnlig.


Les om trykkimpregnerte terrassebord her.


Rå terrassebord (Bergene Holm) bør beises eller oljes

Overflatebehandles med anerkjent terrassebeis eller olje. Følg produsentens anbefaling for påføring. Kan stå ubehandlet ved ønske om værgrått preg, men levetid reduseres og sjansen for sprekkdannelser øker.
Hyppighet: Jevnlig.

Vedlikehold av Royal (Marnar Bruk) terrassebord

Marnar Bruk Royal er kokt i linolje og det trengs ikke å tilføre ny olje de første årene. Du kan friske opp pigmentet etter noen år av kosmetiske hensyn. Da vil også ny olje bli tilført overflaten, noe som bidrar til å opprettholde kvaliteten. Dersom du ikke tar hensyn til det kosmetiske, bør du friske opp med royalolje etter ca. 5-20 år for å ivareta oljeforseglingen som hindrer fuktvandring i treet. Det anbefales å bruke Marnar Bruk Royal vedlikeholdsolje.
Hyppighet: Ca 5 - 20 år 

Celcure C4-impregnert (Otta Sag og Høvleri)

Terrassebordet trenger ingen overflatebehandling for å sikre den langvarige råtebeskyttelsen. Det er nødvendig med overflatebehandling når man ønsker å opprettholde den grønne fargen i lengre tid, eller om man ønsker en annen farge på det impregnerte produktet. Når terrassebordet er tørket til under 22% kan det etterbehandles med de fleste typer maling, beis, olje osv.
Hyppighet: Kosmetisk etter ønske.

Royalimpregnert (Alvdal Skurlag)

Kun kosmetisk etterbehandling med Alvdal Royal olje i ønsket farge.
Hyppighet: Kosmetisk etter eget ønske.

CU-impregnert (Alvdal Skurlag)

Overflatebehandles med egnet olje eller terrassebeis av kosmetiske hensyn. Ved bruk av olje bør denne ha god tørrstoffandel og inneholde soppmiddel. Behandles så tidlig som mulig etter montering (mindre enn 18% fuktighet).
Hyppighet: Kosmetisk etter ønske.


Overflatebehandling av Saga Wood

Overflatebehandles med Saga Olje snarest etter montering. Etteroljes etter ett år for å bevare optimalt utseende.

Hyppighet: Hvert 2. - 3. år

Derfor bør du vedlikeholde terrassen

Følger du anbefalt vedlikehold av din terrasse, vil holdbarheten bli deretter. I det store og hele vil det være snakk om flere år ekstra i levetid på favorittplassen utendørs.

Så - vedlikehold!


Planer om å bygge terrasse? Slik får du en terrasse uten synlige skruer.

5106
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201002113456604.png #FFFFFF
Les også