115

Bygge terrasse? Disse tingene bør du tenke på før du smeller i gang

Her er noen tips for å lage best mulig terrasse, som ser bra ut og holder år etter år.

For Atero

Lina-Mari Walderhaug

Atero

30. juni 2021
SWITCH SECTION
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210630143744048.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210630143744048.jpg?maxwidth=900

Du burde bygge terrassen slik at det blir mest mulig sol og minst mulig innsyn. Pass på at terrassen blir skjermet for vind, og at adkomsten er enkel og praktisk. Du kan også jevne ut kupert terreng eller en skråning med en terrasse.

Hvis du bygger terrassen på utsiden av terrassedøren blir den som utvidelse av boligarealet, særlig om du hever den i plan med stuegulvet. På denne måten får du ekstra kvadratmeter, noe som gjør at salgsprisen blir høyere når huset skal selges.

486
false
b-0TrueFalse

Unngå fukt og råte

Du må sørge for god ventilering mellom terrassen og bakken, ellers kan det oppstå fuktproblemer og råte.

For at terrassen skal tørke skikkelig opp, er det viktig at det kan sirkulere luft mellom bordene og under konstruksjonen. Gjerne legg en duk på bakken, slik at det ikke gror ugress og busker under terrassen. 

På våren bør du fjerne snøen fra terrassen, ellers vil den smelte sakte og holde terrassen våt over lenger tid, noe som kan føre til råte.

Støpe – eller spare tid og prøve noe annet?

Du kan bygge en terrasse på flere måter, som tett nede på bakken eller i ulike høyder. Uansett hva du går for, må du ha et fundament som sikrer at terrassen holder seg der den skal være og at den holder seg i vater – år etter år. Her har du flere alternativer å velge mellom, men ta utgangspunkt i hvilket resultat du ønsker.

Dersom du vil spare tid og prøve noe annet enn den tradisjonelle støpningen av fundament, bør du ta en titt på følgende produkter.

1022
false
b-0TrueFalse

Terrasse i ulike høyder

Dersom du vil bygge terrassen i ulike høyder, eller har røranlegg, ventilasjon eller lignende som du ønsker å skjule under terrassen, er Buzon justerbare sokler et godt alternativ.

Buzon-sortementet har flere løsninger som både avretter underlaget om det skråner, eller om du vil ha feste for bjelkelag eller heller. De justerbare soklene til Buzon er solide, og hele overflaten tåler et trykk på ett tonn.

Røtter

Fundamentsokkelen til Diamond Pier er et annet godt alternativ til støpefri fundamentering. Denne sokkelen har fire skråstilte stålrør som slås ned i underlaget – en gjengivelse på hvordan trær slår røttene ned i bakken for å stå stødig i all slags vær.

Hvis du ønsker sikker fundamentering, men vil slippe å grave for å støpe fundament, er Diamond Pier et godt og rimelig alternativ. Da slipper du også å tenke på frostsikring, som vanligvis trengs ved støping av fundament.  

I videoen under kan du se hvordan Diamond Pier fundamenteringssystem fungerer.

1024
false
b-0TrueFalse

Skjult innfesting av skruer

Det har blitt populært å bygge terrasser uten synlige skruer, noe som kalles skjult innfesting. Dette blir estetisk pent og holdbarheten blir bedre, da du unngår flisdannelser og sprekker. I tillegg unngår du å få hull i sokken, fordi skruene ikke stikker opp av gulvet.

For best mulig resultat, burde du også bruke kvistfrie terrassebord eller eksklusivt trevirke, som varmebehandlet furu, Kebony, lerk og lignende.

451
https://www.youtube.com/embed/zp6ikyUwnbU
false
b-0TrueFalse

For å få til skjult innfesting av terrassebordene, bruker du Camo Skrumal – det beste og mest effektive verktøyet for kantinnfesting av alle typer terrassebord. Skrumalen minner om en tang, og spennes fast slik at den griper rundt terrassebordet. Det er skråstilte hull på begge sidene av malen, der du setter inn skruene og fester de med spesialbits som følger med verktøyet. Skruene festes da på skrått inn i sidene av terrassebordene, slik at de ikke synes.

477
false
b-0TrueFalse

Camo skrumal har også avstandsklosser som sikrer at du får lik avstand mellom terrassebordene. Uansett om terrassebordene er tørre eller våte når du monterer de, må de ha litt avstand. Riktig avstand innstiller du enkelt på skrumalen.

Avstander mellom terrassebord:

  • Ekstra tørre: 5 mm
  • Tørre: 3 mm
  • Fuktige: 1,6 mm

Velg riktig skrue

Du må velge skruekvalitet i riktig forhold mellom klima og terrassebord. I kystnære strøk bør du bruke A4 syrefaste skruer og festemidler. 

Camo Freseskrue blir skjult i siden av terrassebordet, og enkel å montere ved bruk av CAMO skrumal. Freseskruen fester alle terrassebord direkte til bjelkelaget, og du trenger ikke å forbore. Disse er også lette å skru ut igjen hvis du trenger å bytte ut et bord.

Les også: Nye regler gjør det enklere å bygge terrasse, plattinger og mindre tilbygg uten å søke tillatelse

Atero

Atero er spesialist på terrasseprodukter, og har det du trenger til prosjektet ditt. 

  

982
false
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201002113456604.png #FFFFFF
Les også